Pannon-Work Ausztria (Österreich)

hir title

ÁlláshirdetésekMunkaadóknakCégünkrőlBefektetők

Cégünk Észak-Dunántúli régióvezetője, Szenftner Balázs nyilatkozott a koronavírus miatt kialakult jelenlegi helyzetről

2020-12-17

Milyen változásokat hozott a koronavírus a régióban?

A járvány a munkaerőpiacnak nem csupán a számait változtatta meg. Elmondható, hogy a rendelések száma visszatért, azonban a kiszámíthatóság nem.  Amennyiben ágazatonként nézzük, a nyugdíjas foglalkoztatás hamar visszaállt a korábbi szintre.

Ha a diákok foglalkoztatását nézzük, az előző évekhez hasonlóan a július és augusztus erős hónapok voltak. Azonban az is látható, hogy a legerősebb hónap közel 40%-al alacsonyabb szinten áll, mint a bázis időszak. A különbséget többek között az is okozhatja, hogy a tavaszi, nyár eleji kényszerszabadságolások miatt, nyáron sokaknak szabadsághiány miatt dolgozniuk kellett, így őket nem kellet diákokkal, gyakornokokkal pótolni. Szeptemberben a gazdaság beindulásával ismét a már megszokott szint volt, hiszen az élelmiszeriparban és a termelésben szükség volt rájuk.

 

Milyen várakozásaitok vannak a jövő évre, lesznek-e pl. beruházások a régióban? Mit jeleznek előre a partnerek?

Az elmúlt néhány hónap tapasztalataira támaszkodva pozitívan nézünk a jövő évre. A megrendeléseink alapján ismét növekvő pályára áll a gazdaság, nő az igény a munkavállalókra. Partnereink visszajelzése alapján ez a lendület továbbra is ki fog tartani. Több partnerünk is jelezte, január hónapban tovább szeretné emelni a kölcsönzötti állomány létszámát.

 

A KSH adatai alapján 4,4 százalékos volt a munkanélküliség a harmadik negyedévben. Mit tapasztaltatok, valóban ekkora munkanélküliséget éreztetek a régióban?

Az ország azon részén, ahol jellemző a külföldi munkavégzés, ott egy esetleges határzár vagy nyitás is a befolyásolja a szabad munkaerő állományt. Amikor a határt lezárták, akkor nőtt a szabad munkaerőkapacitás, hiszen a külföldön dolgozni nem tudó munkavállalók egy részre megjelent a munkaerőpiacon. A határ ismételt megnyitásával az így megjelenő munkavállalók rövid időn belül visszatértek külföldi munkaadóikhoz.

 

Összegezve, a munkaerőhiány ismét megjelent és hasonló szinten jár, mint az év elején. Ezt a hiány többek között 3. országbelli munkavállalókkal oldjuk meg.